Olav
Torvund professor dr. juris |
![]() |
Opphavsrett og annen immaterialrettProfessor dr. juris Olav Torvund |
Aktuelt* Aktuelt
om opphavsrett m.m. KommentarerÅndsverkloven § 54 første ledd, bokstav e: Et monument over en dyktig lobbyist og en naiv politiker |
Dette er en innføring primært skrevet for folk uten juridisk bakgrunn. Det er denne jeg henviser til som dokumentasjon når jeg holder foredrag om opphavsrett for ikke-jurister.
Jeg har foretatt en ganske omfattende HTML-koding av åndsverkloven, slik at den inneholder kryssreferanser, forskrifter, referaner til forarbeider og annet materiale som finnes på nettet. Alle bestemmelsene er kodet med paragrafnummer, slik at man skal kunne lenke direkte til den enkelte bestemmelse. (Det var slik det hele begynte - jeg hadde behov for en utgave av loven som var kodet på denne måten for å kunne lenke til den selv.) Jeg forsøker å holde lovteksten og henvisningene ajour, men tør ikke garantere at jeg alltid vil klare å gjøre dette så raskt som ønskelig. Den som vil være sikker på å ha siste oppdaterte versjon, bør derfor sjekke åndsverkloven på Lovdata.
Dette er PowerPoint slides som jeg vanligvis benytter ved foredrag om opphavsrett. (De blir alltid litt justert fra gang til gang, slik at det som ligger her ikke nødvendigvis er identisk med det jeg brukte på siste foredrag.)
Artikkelen ble opprinnelig skrevet til Festskrift for Sjur Brækhus, som kom i 1988. Den er noe oppdatert i forhold til den originale artikkelen. Artikkelen tar opp spørsmål om pantsikkerhet m.m. i de verdier som datamaskinprogrammer og databaser representerer.
Åndsverkloven § 9 unntar den vikgtigsgte offentlige informasjonen fra opphavsretteslig vern. Artikkelen drøfter spørsmål som dette reiser. Den er opprinnelig trykket i tidsskriftet INFORUM.
Artikkelen er opprinnelig trykket i Festskrift til Birger Stuevold Lassen. Den drøfter spørsmålet om hvem som har opphavsrett til sluttproduktet hvor mange har bidratt på ulike stadier i utviklingsprosessen.
I denne artikkelen drøfter jeg fordeling av opphavsrett mellom oppdragsgiver og oppdragstaker når det foreligger et selvstendig oppdragsforhold, og ikke ansettelse. Artikkelen er trykket i NIR 1999 s. xxx. Siden denne så nylig har vært trykket, har jeg ikke villet legge den ut på nettet når jeg ikke har innhentet samtykke fra tidsskrifter.
Institutt for rettsinformatikk har som en del av prosjektet ENLIST laget en oversikt over internasjonalt og europeisk immaterialrettslig materiale på nettet. Prosjektet har på vår side vært gjennomført av Morten Hagedal. Dette er det beste stedet å starte for den som vil ha tak i internasjonale konvensjoner, EU direktiver, avgjørelser fra EU og EFTA domstolene, m.m. Dette omfatter også patent og varemerker, i tillegg til opphavsrett.
Som nevnt er opphavsrett et viktig arbeidsområde for Bing & Co. De andre deltakerne i selskapet har utarbeidet mye opphavsrettslig materiale, bl.a. følgende:
Institutt for rettsinformatikk deltar i det EU-finansierte ESPERIT prosjektet ECLIP sammen med fire andre europeiske universiteter. Universitetet i Münster har hatt hovedansvaret for immaterialrett innenfor det prosjektet, mens IRI har hatt ansvaret for interlegal rett (herunder jurisdiksjons og lovvalgsspørsmål ved opphavsrettskrenkelser). Jeg vil i denne sammenheng fremheve følgende dokumenter:
Institutt for rettsinformatikk utgir skriftserien Complex, som har utviklet seg til å bli den viktigste skriftserien for opphavsrett (men serien dekker mer enn opphavsrett). Av relevante utgivelser nevnes:
US Copyright Office - et greit startsted for informasjon om amerikansk opphavsrett.
Mine e-post adresser: |
||
Institutt for
rettsinformatikk: olav.torvund@jus.uio.no |
Bing & Co: olav.torvund@bing.no |
Privat: olav@torvund.net |
|
Ta en titt på mine
gitarsider ![]() |